• Novosti >
  • Vesti >
  • Zlatiborsko kulturno leto u ritmu čuvara tradicije

Zlatiborsko kulturno leto u ritmu čuvara tradicije

U okviru Zlatiborskog kulturnog leta u petak, 19. jula na Kraljevom trgu nastupili su Akademsko kulturno-umetničko društvo „Mladost” iz Temišvara i Kulturno umetničko društvo „Kolo“ iz Arada.

Program je počeo igrama iz Bačke, a pozitivne reakcije publike su nastavljene igrama iz Beogradske Posavine, Bosilegradskog Krajišta, Kumanovskog Polja i Banata. Još jednu nezaboravnu uspomenu na ovo veče omogućili su i gosti iz Kanade, srpsko kulturno-umetničko društvo iz Edmontona. Predsednici udruženja su istakli kako bi voleli da druženje sa publikom Zlatibora postane tradicija.

Veliku pažnju i simpatije publike pridobili su članovi AKUD „Mladost“ tokom izvođenja koreografija koje obuhvataju najvažnija folklorna područja Srbije i rumunskog Banata. Ovo društvo osnovano je 1969. godine i broji više od 150 članova, igrača, instrumentalnih i vokalnih solista. Društvo deluje u okviru Saveza Srba u Rumuniji. Posebni su po svojoj želji da održe vezu između posmatrača i tradicionalne srpske kulture, kao i da probude interes mladih za vrednosti autentičnog folklora. Zlatiborska publika uživala je I u nastupu kulturno-umetničkog društva „Arad“ koje je osnovano 2010. godine na inicijativu Dragana Voštinara sa ciljem očuvanja srpske tradicije, pesme, igre i jezika u Pomorišju. Ansambl deluje pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Rumuniji. Članovi društva su nastupali u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori i Rumuniji. Program je obogatio I nastup srpskog kulturnog-umetničkog društva iz Edmontona koje je deo crkveno-školske opštine Sveti Sava, najsevernije srpske parohije u Kanadi. Društvo je osnovano 1959. godine i broji oko 210 članova u 7 različitih ansambala.

Program Kulturnog leta nastavlja se već sutra, tako da svi posetioci Zlatibora mogu uživati u predstojećem događaju „Miholjski susreti sela“ u Tripkovi. Više informacija možete pronaći na našem sajtu ili putem aplikacije zlatibor.live.

Zlatiborsko kulturno leto u ritmu čuvara tradicije X