• Novosti >
  • Vesti >
  • Uspešno održane XI “Pesničke vatre zlatiborske“

Uspešno održane XI “Pesničke vatre zlatiborske“

Tradicionalno, manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je 11. put u subotu 05. oktobra, u čast 200 godina od rođenja velikog Branka Radičevića.

Svečano otvaranje manifestacije je započeto tradicionalnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu. Ovogodišnju vatru, u slavu srpskog romantičarskog pesnika Branka Radičevića, zapalio je istaknuti pisac i reditelj Siniša Kovačević koji je takođe dobitnik Povelje „Pesničkih vatri“. On se prisutnim obratio veličajući delo i lik Branka Radičevića.

Siniša Kovačević je stvaralac dela koja podstiču na razmišljanje o društvenim i ličnim pitanjima. NJegov doprinos dramskoj sceni i književnosti uopšte ostavlja dubok trag, čineći ga jednim od najvažnijih savremenih pisaca na našim prostorima.

Nastavak programa je usledio u Kulturnom centru Zlatibor uz istaknutog dramskog umetnika Branislava Tomaševića sa delom „Đački rastanak“ kojem se pridružila istakunta dramska umetnica LJiljana Blagojević sa delom „Kad mlidijah umreti“, koja je prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda. Na scenu je izašao i dobitnik ovogodišnje povelje koji je govorio o velikom Branku Radičeviću čime je uveličan kompletan događaj. O posebnom stvaralaštvu Siniše Kovačevića govorila je dr Jovana Jovanović sa Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umentnosti.

Dobitnik je zvanično dobio Povelju, koju mu je uručio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. Istaknuto je da ovo priznanje i za životno delo i ono što je uradio za srpsku književnost i umetnost. Na kraju, Pesničke vatre, njene pesnike i dobitnika ovogodišnje Povelje pesmom o Zlatiboru, pozdravila je i književnica Slavica Marić.

U petak, 04. oktobra, održana je uvertira za XI “Pesničke vatre zlatiborske“ svim zainteresovanim posetiocima  u dvorani Kulturnog centra na Zlatiboru, prikazan je u igrani film Siniše Kovačevića „Sinovci“.

Manifestaciju su uspešno organizovali Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“.

Uspešno održane XI “Pesničke vatre zlatiborske“ X