• Novosti >
  • Vesti >
  • Realizacija projekta "Stitching Adventure in Tuscany" počela je danas u Firenci

Realizacija projekta "Stitching Adventure in Tuscany" počela je danas u Firenci

Realizacija projekta "Stitching Adventure in Tuscany" počela je danas, 24. oktobra 2024. godine u Firenci . Ovaj projekat, podržan od strane UNESCO-a kroz inicijativu Kulturno i kreativno nasleđe za Zapadni Balkan (CC4WBs) uz finansijsku podršku Evropske unije, ima za cilj da podstakne dijalog na Zapadnom Balkanu unapređenjem kulturnog i kreativnog sektora, čime se povećava socio-ekonomski uticaj u regionu.

Ključni akteri projekta su dve umetnice: profesorka Nadia Albertini iz Pariza i profesorka Vesna Todorovski iz Beograda. Kroz svoje radionice i edukativne ture po muzejima Toskane, one će razmeniti originalne motive iz Srbije i Italije u cilju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, uključujući prenos motiva sa odevnog predmeta na predmete za enterijer, kao i izradu renesansnog cvetnog motiva Botičelija u tehnici srpskog veza.

Nadia Albertini je francusko-meksička dizajnerka veza i tekstila sa sedištem u Parizu. Radila je za brojne modne kuće, kao što su Chloé, Chanel, Balmain i Schiaparelli. Trenutno je angažovana na raznim projektima u Parizu, Singapuru, Firenci i Mumbaju.

Profesorka Vesna Todorovski, nakon uspešne dvadesetogodišnje karijere na Dizajnerskoj školi u Beogradu, fokusirala se na uspostavljanje inovativnog poslovnog modela koji ima za cilj obnovu starih veština sa bogatom tradicijom i osnaživanje zanatlija u zemljama Zapadnog Balkana.

Ovaj projekat ima za cilj da prenese tradicionalnu tehniku veza iz Sirogojna, sela u zapadnoj Srbiji poznatog po čuvenim pletenim i vezenim vunenim džemperima. Ističe priču o zlatnim rukama žena koje su sa ljubavlju negovale ovaj brend. Projekat obuhvata umetnička dela dobitnika UNESKO-ve nagrade za životno delo, dizajnerke gđa Dobrile Smiljanić iz Sirogojna, koja je takođe, proglašena za najboljeg dizajnera od strane Italijanskog modnog udruženja (AMMA) 1977. Brend Sirogojno, osnovan šezdesetih godina prošlog veka, ima značajan istorijski, ekonomski i kulturni značaj, osnaživanje 2.000 žena u ruralnim područjima da svoje veštine pretvore u komercijalne proizvode, izvoz do 50.000 artikala -  džempere, marame, kape, čarape i rukavice.

“Projekat slavi bogatu tradiciju ručnog rada na Balkanu, koja je još uvek nedovoljno otkrivena i predstavljena u EU. Kroz inovaciju i edukaciju pruža priliku za razmenu znanja i iskustava između umetnika sa Balkana i kolega iz Evropske unije, promovišući našu nematerijalnu kulturnu baštinu na međunarodnoj sceni.” - naglasila je prof. Vesna Todorovski.

Da podsetimo, tokom 2023. godine na Zlatiboru je održano više susreta i radionica upravo u organizaciji pomenute profesorke Todorovski. Naime, u aprilu 2023. godine na Zlatiboru je održan treći po redu Evropski dan vune, koji je ove godine obeležen u Grčkoj, a tokom letnje sezone održan je niz radionica sa vunom u muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu, međustanici Gold Gondole i na glavnom Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Projekat "Stitching Adventure in Tuscany" predstavlja nastavak izložbe i radionica održanih u Muzeju „Staro selo“ Sirogojno u julu 2022. godine, a nakon završetka u Firenci, planirane su radionice u Beogradu tokom 2025. godine.

Realizacija projekta "Stitching Adventure in Tuscany" počela je danas u Firenci X