• Novosti >
  • Vesti >
  • Održan 17. "Letnji ulični erski kabare" u Čajetini

Održan 17. "Letnji ulični erski kabare" u Čajetini

U sklopu "Zlatiborskog kulturnog leta" u petak, 26. jula održano je otvaranje "Letnjeg uličnog erskog kabarea", na platou ispred biblioteke " LJubiša R. Đenić" u Čajetini.

Glavni organizator, Biblioteka "LJubiša R. Đenić", opet je posetiocima priredila dešavanja ispunjena šarmom, prefinjenošću, i smehom. Erskom himnom, kabaretske svečanosti otvorio je "Bid bend" iz Zrenjanina, koji je svojom muzikom dao poseban šarm ovoj prijatnoj večeri. Gledaoci su mogli da uživaju i u animaciji uličnih svirača i klovnova. Potom je usledilo proglašenje najboljih aforističara i dodela nagrada.

Dobitnici nagrada ne kriju zadovoljstvo i ističu da svake godine učestvuju na ovom nadaleko popularnom konkursu koji raspisuje čajetinska biblioteka. U okviru kabarea publika je imala priliku da prisustvuje predstavi "ČEKAONICA", u izvođenju Mirele Marjanović i Janka Radišića. Na samom kraju ove večeri svi prisutni uživali su u muzičko - poetskom programu pod nazivom "STAND DOWN" sa Nebojšom Milovanovićem i muzici za ples.

Ova manifestacija dobila je pozitivne ocene najviših institucija Republike Srbije, a posebno priznanje je upis erskog humora u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine. Ovo značajno priznanje nameće još veće ambicije i daje realnu nadu da će se kroz dug i uspešan život Kabarea očuvati specifičan erski duh.

Za uspešne početke i pozicioniranje Erskog kabarea, ne samo u Srbiji već i na prostorima čitave bivše Jugoslavije, izuzetne zasluge ima opština Čajetina, koja je prihvatila trajno pokroviteljstvo ove manifestacije i time je na najbolji način pomogla u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, sa najboljom namerom da Zlatibor zadrži status prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada. Organizator manifestacije je Biblioteka "LJubiša R. Đenić" u saradnji sa Kulturnim centrom Zlatibor, TO Zlatibor i Gold Gondolom, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Održan 17. "Letnji ulični erski kabare" u Čajetini X