• Novosti >
  • Vesti >
  • Festival „Zalet“ na Borovoj Glavi oduševio posetioce

Festival „Zalet“ na Borovoj Glavi oduševio posetioce

Trodnevni festival "Zalet", nakon svečanog otvaranja u petak 2. avgusta, je posetiocima tokom drugog dana festivala priredio radionicu crtanja i vajanja za najmlađe. Bogati kulturni program nastavljen je radionicom „Upoznaj s(v)e“ koja je za cilj imala da se na kreativan način učesnici  upoznaju sa različitim umetničkim pravcima.

U večernjim časovima, posetioci su imali priliku da uživaju u premijernom prikazivanju revolucionarnog filma  „Nema mesta koje zovem dom – Tibetanka u Pekingu“, dokumentarcu američke novinarke i režiserke DŽoslin Ford i kratkometražnon filmu autorke Yan Jiyin „Kad bi kožuh umeo da govori“. Drugi dan festivala završen je muzičko – poetskom večeri sa Miloradom Damjanovićem, Markom Miloševićem i Pavlom Joksimovićem. Ovo magično veče otvorio je Milorad Mika Damjanović stihovima pesme "Čega li se noćima plašiš" praćen zvucima gitare Pavla Joksimovića. Ovaj događaj je ujedinio ljubitelje umetnosti i pružio im jedinstven doživljaj i samoosvešćenost svakodnevnice.

Treći dan festivala započet je radionicama za najmlađe, kao i kreativnom radionicom „Upoznaj s(v)e“ uz predstavljanje nekoliko dramskih scena publici pri završetku radionice. Zaljubljenici ručnih radinosti imali su priliku da pogledaju prezerntaciju tibetanskog ručno pravljenog nakita autorke Zanti – juvelirkom i tlavnom protagonistkinjom filma „Nema mesta koje zovem dom – Tibetanka u Pekingu“. Zatim je usledila projekcija filma „Sestra“, priča o nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima u vezi sa smrću novinarke Dade Vujasinović i promociju romana „Ko si ti“, autora Zorana Kokija Aleksića. Deveti festival „Zalet“ zatvoren je žurkom uz DJ Peđu.

Festival „Zalet“ na Borovoj Glavi oduševio posetioce X