• Novosti >
  • Vesti >
  • Na Cigli obeleženo 110 godina od podizanja prvog spomenika srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu

Na Cigli obeleženo 110 godina od podizanja prvog spomenika srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu

U nedelju, 25. avgusta 2024. godine, kod spomenika na Bijeloj Glavi (Cigla), u zlatiborskom selu Jablanica, održan je "Sabor sećanja, pijeteta i saradnje". Ovaj događaj obeležio je desetogodišnjicu od postavljanja spomenika na mestu gde je nekada stajao kameni beleg Majora Vasilija Lukovića, koji je predstavljao prvi spomenik srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata.

Nakon polaganja venaca i održanog parastosa palim ratnicima, sve prisutne je pozdravio predsednik Turističkog udruženja Jablanica Vukomir Božanić. Božanić je rekao da je na ovom mestu, gde je sahranjeno 36 vojnika i njihov major, planirana izgradnja Spomen-doma. Time će Bijela Glava, osim kulturno-istorijskog, dobiti i značajan turistički potencijal. Izrazio je zadovoljstvo što se izgradnjom spomenika prešlo iz "kulture zaborava" u "kulturu sećanja".

Opština Čajetina, na čelu sa predsednikom Milanom Stamatovićem, od samog početka realizuje sve projekte vezane za ovo mesto. Prisutnima se obratio i zamenik predsednika opštine Čajetina Zoran Udovičić: "Imamo moralnu i ljudsku obavezu da čuvamo sećanje na ljude koji su dali svoje živote ovde na Bijeloj Glavi, stoga će opština Čajetina i u narednom periodu nastojati da pomaže izgradnju ovog spomen obeležja."


Među prisutnima su bili i čuveni istoričar našeg kraja, profesor Ilija Misajlović, kao i predstavnici sveštenstva, predsednici opština Knić i Rudo, predsednik Skupštine Grada Užica, generali Ljubiša Diković i Vladan Marjanović, pukovnici, te predstavnici Udruženja potomaka ratnika "Major Kosta Todorović" iz Užica i Udruženja ratnih veterana iz Čajetine.


Događaj je obogaćen kulturno-umetničkim programom i prigodnim obraćanjima, u kome su učestvovale pevačke grupe sa Zlatibora, iz Rudog i iz Požege, hor iz Mačkata, zlatiborski pesnici i talentovani meštani sela Jablanica. 

Da potsetimo, pre 110 godina na mestu Cigla, koju meštani zovu Bijela Glava održala se bitka između nadmoćnije Austrougarske vojske i Limskog odreda. Nakon žestoke borbe ratnici Limskog odreda, užičke vojske i dobrovoljaca uspeli su da zaustave Austrougare avgusta 1914. godine. Među izginulim ratnicima naše vojske svoj život je položio i komandant trećeg bataljona Četvrtog kadrovskog puka, major Vasilije Luković. Pre deset godina na ovom mestu hrabrim borcima podignut je spomenik, rad Vladimira Mitrovića, u organizaciji Turističkog udruženja Jablanica, uz podršku opštine Čajetina. Izgradnjom Spomen-doma, Bijela glava će postati ključno mesto sećanja i obrazovanja novih generacija o herojima Prvog svetskog rata.

Na Cigli obeleženo 110 godina od podizanja prvog spomenika srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu X