• Novosti >
  • Vesti >
  • 14. teniski turnir ITF M25 Zlatibor open

14. teniski turnir ITF M25 Zlatibor open

Po četrnaesti put na Zlatiboru je prošle nedelje (22.9-28.9.2024) održan teniski turnir ITF M25 Zlatibor open na terenima Zlatibor springs. Za nagradni fond od 25.000 dolara nadmetalo se više od osamdeset tenisera. Takmičenje je počelo kvalifikacijama u kojima se 64 tenisera borilo za 16 mesta u glavnom žrebu, a potom je usledilo nadmetanje najboljih. Ove godine na turniru su učestvovali takmičari iz Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Japana, Južnoafričke republike, Kanade, Kine, Litvanije, Luksemburga,  Nemačke, Rusije, Rumunije, SAD, Slovačke, Ukrajine, Velike Britanije i Srbije.

U finalu su snage odmerili Mili Poljičak iz Hrvatske i Matijas Erhard iz Francuske. Poljičak je na putu do finala savladao Marka Maksimovića (6-3, 6-1), Marlona Vankana (7-5, 6-1), Marka Topoa (2-6, 7-5, 7-5), Tomasa Kampanjucija (6-2, 6-7, 7-5) i . S druge strane Erhard je savladao Elmara Ejupovića (6-2, 7-5), Stefana Latinovića (6-2, 6-4), Ilaja Snitarija (7-6, 7-6) i Olega Prihodka (7-6, 4-6, 6-3).

Finale je bilo planirano za nedelju 29.septembar ali zbog najava lošeg vremena finale je pomereno za subotu 28.septembra, što je značilo da će finalisti odigrati dva meča u jednom danu.

Na početku finala Poljičak je odlično startovao. Brzo je osvoji prvi gem, a zatim i drugi i tako do 5:0. Kada se očekivalo da Poljičak rutinski dobije prvi set Erhard se probudio i zaigrao na sve ili ništa. U narednih tridesetak minuta Erhard je uspeo da stigne razliku i da pređe u vođstvo 6:5. Poljičak je uspeo da izjednači na 6:6 ali je Erhard imao više snage i na kraju je dobio prvi set rezultatom 7:6.

U drugom setu Erhard je nastavio sa dobrom igrom. Ništa nije prepustio slučaju i brzo je stigao do vođstva od 5:0. Poljičak je uspeo da osvoji gem za 5:1 ali nije imao snage za preokret i Erhard je na kraju slavio rezultato 6:1.

Pobednik turnira Matijas Erhard je za zlatibor.tv izjavio da je ključni trenutak bio u petom gemu prvog seta kada je polomio reket.

“Nisam se osećao dobro, ali kada sam polomio reket, sve loše je napustilo moje telo i mogao sam da igram dobro. Igrao sam poen po poen, gem po gem i uspeo sam dobio sam prvi set rezultatom 7:6. Mislim da je mom protivniku bilo teško. Nastavio sam da igram i srećan sam jer sam uspeo da pobedim u ovom meču.”

Marijana Dedić, direktorka turnira je istakla da je turnir prošao u najboljem redu i da su igrači bili zadovoljni.

“To su izvanredni igrači i imali smo sreću što smo imali priliku da ovde provedemo vreme sa njima. Naši igrači stvarno vole Zlatibor. Svi vole ovde da dođu i zadovoljni su zaista, pogotovu strani igrači.”

Finalisti nastavljaju sa takmičenjima na turnirima u Španiji, Francusko i Italiji dok se TK Zlatibor springs priprema za nove turnire i sumiraju se dosadašnji rezultati.

Autor: S.Aslani

14. teniski turnir ITF M25 Zlatibor open X